Klaar voor vertrek…

Morgen, maandag 2 juli 2018, is het dan zover. Ik vertrek samen met zestien andere leerlingen, drie begeleidende docenten en een arts, op mijn Xplore wereldstage naar Tanzania. Toen ik in december begon met mijn sponsoracties, leek het nog zo ver weg. Ik moest eerst nog eindexamen doen. En nu heb ik mijn mavo-diploma op zak, is mijn rugzak gepakt en ga ik dan eindelijk. Ik heb er ontzettend veel zin in, ben benieuwd naar de jongens en meisjes die we gaan ontmoeten en de ervaringen die we gaan opdoen. Vandaag heb ik samen met papa en mama de checklist voor de laatste keer nagelopen en mijn handbagagetas gepakt. Vanavond is het op tijd naar bed. Om 05.00 uur vertrekken we vanaf school richting Vliegveld Düsseldorf. Van daar vliegen we om 10.30 uur naar Istanbul waar we vijf uur moeten wachten voordat we verder vliegen naar Kilimanjaro Airport in Arusha met ’s nachts een tussenstop op Zanzibar. Als alles goed gaat zijn we om 05.00 uur de volgende dag in Tanzania. Dan krijgen we eerst een ontbijt.
Om 09.00 uur reizen we nog anderhalf uur door naar onze eerste locatie, Longido.

Op de dag van ons vertrek is ’s avonds mijn officiële diploma-uitreiking. Daar kan ik dus helaas niet bij zijn. Afgelopen donderdag hadden onze docenten daarom voor de vijf leerlingen in onze groep die hun eindexamen gehaald hadden, een speciale diploma-uitreiking geregeld. Mevrouw Arts, onze rector, hield een toespraak. En daarna werden we alle vijf persoonlijk door onze mentor toegesproken en gefeliciteerd. De officiële diploma-uitreiking maandag is niet helemaal zonder mij. Ik was namelijk gevraagd om een toespraak te houden. Deze heb ik samen met mevrouw Van Kimmenade, mijn biologiedocent, opgenomen. Terwijl ik dus in het vliegtuig zit onderweg naar Arusha, deel ik mijn ervaringen van de afgelopen jaren op het Eckartcollege met mijn mede-leerlingen via dat filmpje. En natuurlijk feliciteer ik ze ook met hun diploma.

In de weken tussen kerst en ons vertrek, hebben we veel gedaan om ons goed voor te bereiden op onze stage. Elke crew moest vanuit zijn eigen thema activiteiten voorbereiden om met de kinderen daar te ondernemen. Zoals ik al eerder vertelde, zit ik in de crew ‘Education & Recreation’. Onze groep moet een sportdag organiseren. Hiervoor hebben we een programma met spellen opgesteld. Verder organiseren we een voetbalwedstrijd als we daar zijn. Ook heeft iedereen een fotoboekje moeten samenstellen. In het boekje staan foto’s van jezelf, je familie, vrienden en ander persoonlijke dingen zoals je hobby’s en lievelingseten. Zo kunnen we de kinderen daar over onszelf vertellen en ons leven in Nederland laten zien. In mijn boekje staan natuurlijk mijn ouders, maar ook mijn vrienden Lucas en Rowan en mijn vriendinnen Michelle en Nicole. Pluk staat erin en een pizza-foto ontbreekt zeker niet! We hebben verder veel uitleg gekregen over het land, de gebruiken en gewoontes, het programma en de afspraken voor tijdens onze reis.

Wat nemen we nog meer allemaal mee op onze reis? Genoeg, maar zeker ook niet te veel. Het moet allemaal in één backpack passen inclusief extra spullen die we meenemen voor de kinderen daar: zoals t-shirts, truien, rugzakjes en ballen. Per persoon hebben we van Stichting Global Exploration zes speciale Global-shirts gekregen. Gedurende de hele reis moeten we namelijk altijd allemaal zo’n shirt aan om als groep herkenbaar te zijn. Een paar van deze shirts geven we weg aan onze buddy’s. Ook hebben we allemaal een speciale trui en vest met daarop ‘Tanzania 2018’ erop. Dit heeft meneer Buijs geregeld. De rest van mijn kleding bestaat uit:

 • Twee afritsbare outdoor broeken (uv- en muggenwerend)
  We moeten bijna altijd een lange broek aan omdat uit respect voor de cultuur tijdens de activiteiten onze knieën bedekt moeten zijn.
 • Twee extra ademende en sneldrogende shirts
 • Speciale sneldrogende onderbroeken
 • Goede wandelsokken

We slapen in tentjes op de schoolterreinen. Daar zijn speciaal voor ons ‘douchegelegenheden’ gecreëerd. Lees: waarschijnlijk hokjes met een emmer water die je over je heen kunt leeg gooien. Ook de toiletgelegenheden zullen beperkt zijn. Daarom nemen we ook allemaal minimaal twee wc-rollen mee. En omdat je nou niet echt lekker je haar in een kuif kunt doen daar, heb ik maar besloten het weer kort te knippen voor deze reis.

De belangrijkste zaken die echt niet mochten missen in onze bagage zijn:

 • Voldoende zonnebrand met een hoge factor
 • Antimuggenspul (Deet, minimaal 40%)
 • Desinfecterende gel voor je handen
 • Pilletjes tegen diarree
 • Malariapillen

Tegen alle andere mogelijke tropische ziektes, zoals Hepatitis en Gele Koorts, zijn we allemaal ingeënt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn mobiel gaat ook wel mee, maar alleen om er foto’s mee te maken. Er is namelijk toch geen wifi of slechts heel beperkt. Alleen onze docenten zullen als het mogelijk is, contact hebben met school en een update delen op de speciale Eckartcollege Xplore Facebookpagina. Als er updates zijn, zal mijn mama die ook delen op mijn Facebookpagina. De komende weken ben ik dus offline, maar ik verwacht dat ik het niet ga missen. We zullen veel te druk zijn met activiteiten en indrukken opdoen met elkaar. Ik denk zelfs dat ik weinig tijd heb om mijn ouders te missen. 😉

Tot over een paar weken. Kwaheri!

#Xplore2018 Tanzania: wat een ervaring!
Van € 0,- naar €1.800,-

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *