10 belangrijke weetjes over Tanzania

Toen ik hoorde dat we met Xplore2018 naar Tanzania gaan, vond ik dat supergaaf. Naar Afrika, land van de wilde dieren. En ook al wordt het vooral een werkstage, het is toch een bijzonder land om te mogen bezoeken. Gelukkig is er ook wel wat tijd en ruimte tijdens onze stage om er wat van te zien.

Ik ben me alvast gaan inlezen en al veel over dit land te weten gekomen.

 • De officiële naam van Tanzania is Verenigde Republiek Tanzania. Het is een onafhankelijk land in Oost-Afrika. De naam Tanzania is een samentrekking van de twee landen waaruit het voortgekomen is, Tanganyika en Zanzibar: Tan – Zan – ia. Zanzibar is een zelfstandig deel van Tanzania. Ze kiezen hun eigen president, die de vice-president van Tanzania is.
 • In Tanzania wonen ongeveer 54 miljoen mensen (2017) verdeeld over 947.303 km². Dat zijn ongeveer 60 mensen per km². In Nederland wonen er ongeveer 410 per km². De primaire taal is Swahili. Daarnaast spreken de Tanzanianen ook Engels.
 • Dodoma is sinds 1973 de hoofdstad en heeft 180.551 inwoners. Maar vroeger was het grotere Dar es Salaam de hoofdstad. Daar wonen 4,3 miljoen mensen en zijn nu nog steeds veel regeringsinstellingen en ambassades. Dar es Salaam is eigenlijk nog steeds de belangrijkste stad van Tanzania, maar Dodoma ligt veel centraler en werd daarom de hoofdstad.
Maasai
Bron: HRAF
 • Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Afrikanen en er bestaan wel 120 verschillende stammen. Ieder van deze stammen vormt slecht 10% van de totale bevolking. Een van deze stammen is de Maasai. Deze nomaden kwamen uit het noorden van Afrika. In Tanzania leeft de grootste Maasai-stam.
 • Tanzania is één van de armste landen ter wereld. Een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 80% van de beroepsbevolking is werkzaam in de land-, tuin- en bosbouw en de veeteelt en visserij. Dat maakt hen heel kwetsbaar omdat de productie erg beïnvloed wordt door de extreme weersomstandigheden. De belangrijkste agrarische exportproducten zijn koffie, katoen, thee en cashewnoten.
 • Tanzania ligt net onder de evenaar en heeft een tropisch klimaat. De temperaturen lopen uiteen van soms zelfs 40 graden in het binnenland, 22 tot 30 graden aan de kust tot maximaal 12 graden en zelfs vorst in het berggebied. Hun zomer is onze winter. Er zijn twee regentijden: oktober-november en maart-mei. In maart/mei zijn de grootste regenbuien.
Bron: Alpine Ascents
 • Op de grens van Tanzania en Kenia in het noorden ligt de Kilimanjaro en de hoogste berg van heel Afrika. De Kilimanjaro is ontstaan door vulkanen die uitgedoofd zijn. De Kibo, de hoogste top is de jongste en een slapende vulkaan. Hij is 5895 meter en op de top ligt eeuwige sneeuw.
 • Bron: Wikipedia

  Het land bestaat uit kilometers uitgestrekte savanne en dichtbeboste jungle met heel veel verschillende soorten planten en bomen. Een bijzondere boom is de Boabab. Deze wordt ook Apenbroodboom genoemd omdat apen de vruchten erg graag eten.

 • De Serengeti is het beroemdste wildpark ter wereld. De naam komt van het Maasaiwoord ‘siringet’ dat ‘eindeloze vlaktes’ betekent. De Serengeti bevindt zich in het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 30.000 km². Tachtig procent ligt in Tanzania. Je kunt er de voltallige big five spotten waaronder de heel zeldzame neushoorn.
 • In het noorden ligt de Ngorongoro Krater. Deze krater heeft een doorsnede van ongeveer 18 km. Hij is ontstaan door een vulkanische explosie. Tegenwoordig leven op de bodem van deze wereldberoemde krater waarschijnlijk de meeste dieren per m² in heel Afrika. Daarom wordt de krater ook wel de ‘Ark van Noach’ genoemd.

 

Wil jij me helpen deze wereldstage mogelijk te maken? Dan kun je me sponsoren!

HAKUNA MATATA! Ik spreek Swahili
Waarom wil ik mee naar Tanzania?

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *