Een goede voorbereiding…

Ongeveer een keer per maand hebben we met alle leerlingen en docenten die meegaan naar Tanzania een Globalbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten leren we elkaar beter kennen en bereiden we ons voor op deze bijzondere stage. Op 2 en 3 februari was er speciale XL-bijeenkomst. Van vrijdagmiddag na school tot zaterdagmiddag bleven we samen op school. We sliepen er zelfs in de gymzaal met z’n allen op een matje. Supergezellig!

Onze Xplore2018 groep – Eckartcollege

Vier crews

Onze hele groep is verdeeld in vier kleinere groepen, ‘crews’. Iedere crew houdt zich met een eigen thema bezig tijdens de stage:

  • Education & Recreation
  • Health
  • Nature
  • Culture.

Zelf zit ik in Education & Recreation. Elke crew heeft één hoofdproject. In mijn geval is dat een sportdag organiseren.

Om goed voorbereid op onze stage te gaan moet elke crew een presentatie in het Engels maken over hoe Nederland de zaken rondom het onderwerp van de crew heeft geregeld. Ook moet elke crew een soort masterclass voorbereiden om hier in Nederland aan de rest van de groep te geven. Deze masterclass moet gaan over hoe Tanzania de zaken rondom dat onderwerp heeft geregeld. In het XL-weekend hebben we allemaal hiermee een start gemaakt.

Icebreakers

De docenten die met ons meegaan hebben van Global Exploration een boekje met ‘Icebreakers’ ontvangen. Een icebreaker is bedoeld om elkaar bij een ontmoeting al wat beter te leren kennen. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met vragen- of vertrouwensspelletjes. We hebben in het weekend een paar icebreakers gespeeld. Iedere crew moest er eentje geven.

Eerste hulp

Er gaat een arts mee met onze groep. Dat is degene die tijdens onze reis eerste zorg kan geven als er iemand ziek wordt of zich bezeerd heeft. Omdat we zo ver weg van voorzieningen zijn en ook elkaar moeten kunnen helpen als de arts niet meteen in de buurt is, kregen we een presentatie over EHBO. Een meneer van het Oranje Kruis vertelde kort over de belangrijkste aandachtspunten. Het allerbelangrijkste is: veiligheid. Wat er ook gebeurd, je moet altijd eerst zorgen dat je elf en het slachtoffer veilig zijn.

Presentatie EHBO – Oranje Kruis

One billion rising

Global Exploration heeft een dans bedacht, de ‘One billion rising’. Deze dans en het nummer staan symbool voor één miljard vrouwenverkrachtingen. Hiermee sluit Global Exploration aan bij een wereldwijde beweging tegen geweld tegen vrouwen die op Valentijsdag 2012 startte. Alle groepen die dit jaar met Global Exploration op wereldstage gaan vragen met deze dans aandacht voor dit vreselijke onderwerp. We hebben dit weekend de dans al een paar keer geoefend en opgevoerd. In Tanzania gaan we dit voor de kinderen daar doen.

Samen

Verder hebben we het dit weekend ontzettend leuk met elkaar gehad. Voor iedereen die nog sponsorgeld aan het inzamelen is, bedachten we nog ideeën. We woonden de toneelvoorstelling van het schooltheater bij. Het is superleuk om te merken dat we elkaar steeds beter leren kennen. Echt gaaf om als een groep deze ervaring te delen!! Ik krijg er steeds meer zin in!!

Van € 0,- naar €1.800,-
HAKUNA MATATA! Ik spreek Swahili

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *